Krachtsport en diabetes, zo werkt het op jouw bloedglucosewaardes
Naast dat sporten leuk en heel gezond is, is het ook goed voor je diabetes. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Daarnaast krijg je een fit gevoel, blijf je goed op gewicht en heb je minder last van stress. Maar wat doet krachtsport met jouw bloedglucosewaardes?
Krachtsport
Onder krachtsport, ook wel explosieve sport genoemd, verstaan we sport waarbij je veel explosiviteit nodig hebt. Bijvoorbeeld om te sprinten of snel een gewicht weg te drukken. Voorbeelden van krachtsporten zijn: sprinten, judo, (kick)boksen of gewichtheffen.
‘ILorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eius mod tempopsum suspendisse ultrices gravida. ’
Effect op je bloedglucosewaarde
Het effect van deze sport op je glucosewaarde is dat de insuline beter werkt en daardoor je glucosewaarde laat dalen. Maar door de explosiviteit van een sprintje of een gevecht maakt het lichaam stresshormonen vrij die voor een bloedglucosestijging zorgen. Uiteindelijk kan de verhoging veel sneller en krachtiger invloed hebben op je bloedglucosewaarde dan wanneer het daalt vanwege het sport-effect.
Streefwaarde bij krachtsport
Vanwege de soms snelle stijging van je glucosewaarde is het lastig om je insuline toediening aan te passen, waarmee je dit probleem ondervangt. Insuline heeft gemiddeld een werking van twee uur en de stijging gebeurt heel snel. Dat is lastig op elkaar af te stemmen. Wat je wel kunt doen als je een korte heftige activiteit gaat doen, is starten met een normale lage glucosewaarde. Dus voor een korte sprint van 10, 20 seconden, tot wel 2 minuten kun je best met een wat lagere bloedglucosewaarde starten.
Meten tijdens sporten
Als je overzicht wilt hebben hoe dit bij jou werkt, schrijf dan na de activiteit de waardes op voor, tijdens en na het sporten en vergelijk of je een goed plan hebt gemaakt. Is dit niet het geval? Dan is dat zoals we al eerder hebben gezegd zeker niet erg. Ga met jouw plan naar je diabetesverpleegkundige en overleg wat goed is voor de volgende keer.